onsdag 30. januar 2013

Det var enklere før

Alt var liksom enklere før. I dag har ungdommen hundrevis av yrkesvalg Mange vet ikke hva de vil bli, har vanskelig for å velge mellom doktor, fotballspiller, fotomodell, turistguide og alt mulig annet. Og de er selvfølgelig redde for å velge feil, for da faller hele livet i grus. Men etter noen år skal de likevel bytte jobb, og da er det nye valg som kan bli feil. Før, når ungdom i Nord-Norge skulle velge så var det enklere å ta stilling; du ble enten fisker eller bonde. Andre muligheter fantes ikke. Og de fleste av oss slapp til og med å velge mellom de to, men ble fiskerbonde. Valget var for livet. Det var greit sånn.

Og lørdagsunderholdningen på TV, ja den var det eneste du kunne velge å se, og det så du. Enten du likte det eller ikke. Det var ikke andre kanaler eller internett eller noe annet. Og da hadde alle noe å snakke om i lunsjen på mandag fordi alle hadde sett det samme, og ingen likte det de hadde sett. Så da kunne vi alle ha glede av å fortelle hverandre hvor dårlig det hadde vært. Nå har alle sett hver sin lørdagsunderholdning som de nesten likte. Og ikke kan du lenger klage i lunsjen fordi alle de andre har sett noe annet og vet ikke lenger hva du klager på.

Og kameraene før, de hadde to innstillinger. Skyet eller sol, og det var ikke noe problem å velge for du så opp på himmelen og så at enten var det skyet eller så var det sol. Og uansett hva du valgte så betydde det ikke noe særlig likevel.
Nå derimot...

Jeg vet ikke om jeg helt henger med lenger når jeg noen ganger synes at det enkle er godt nok.

 

 

2 kommentarer:

  1. Veldig spennende bilder Bjarne :). Og valget er som du sier ikke enkelt. Hvilket skal jeg like best? Feigt og diplomatisk vil jeg si at de er fine sammen!

    SvarSlett
  2. Takk! Valgets kval. :)

    SvarSlett