onsdag 18. januar 2012

Nordlys og bannskap

Mange har opp gjennom århundrene forsøkt å forklare nordlyset. Moderne vitenskap mener at de sitter med svaret når de snakker om magnetfelt og solaktivitet. De har like mye feil som alle andre.
Vi har vel alle hørt uttrykket "å banne så det lyser om en", og det er et faktum at jo lenger nord vi kommer jo mer bannskap. Nordlendingens kjeftbruk er ikke en myte.
- Ja behøv æ å si mer?Vel for de søringer som har litt tungt for det kan jeg utdype litt: Nordlendingene bor i nord, og jo lenger nord vi kommer jo mer nordlys. Sammenhengen er da åpenbar for enhver. Nordlendingene har lyse hoder, de banner og sverger så mye i mørketida at det lille lyset rundt hver og en sper seg og smelter sammen med naboens. Når alle banner samtidig, som vi gjerne gjør i kalde frostklare vinternetter, dannes da en lysbue over himmelen. Det er det vi kaller nordlys. Noen kvelder er vi i godlune, andre kvelder banner vi så - ja så vi virkelig blir rødglødende. Derfor varierer også nordlyset i farge og styrke. Tidspunktet når nordlyset opptrer er heller ingen tilfeldighet. Det viser seg ofte på kvelden, samtidig som NRK viser sin "kveldsunderholdning". Behøver vi egentlig noen annen grunn til å banne?

Ja dette er den rene og skjære sannhet. Fakta morgana!Og så et nyttig lite tips for nordlysfotografering til slutt: Står du og venter på nordlyset og ingenting hender, er det bare å lire av deg noen saftige gloser, så begynner helt sikkert ting å skje. Og da nytter det ikke med et forsiktig "Fy søren!".
Nei, prøv med: Å du steike ramsalte gorrhysa av et auarshau korr lei æ e av å frys. Vil du på momangen snask dæ til å vis det dær oppskrytte grønnjævlige lysjovvet før æ kraume mæ til å ta det dær nerima kamerahælvete å peise det ne i svartmørke fjærsteinan så de dær slogtjyvan av nån skettmåsa kan et dèt å æ slæpp å hør på den dær infernalistiske soprangnellinga fra de dær bleiknæbbate transtinkandes fjærkrækan.

Viser ikke nordlyset seg da, så...

7 kommentarer:

 1. Ser at den salva hjalp dæ godt, Bjarne.

  SvarSlett
 2. Joda, den hjalp. Men tenkte ikke på at nå er mitt hemmelige knep avslørt. Får skylde meg selv.

  SvarSlett
 3. Hehehehehe,den skal jeg prøve en gang.God forklaring som vel de fleste vil skjønne.

  SvarSlett
 4. Haha, knakende bra! Gode bilder, livsvisdom og naturvitenskap hånd i håd :D

  SvarSlett
 5. Takk for kommentarene!

  SvarSlett
 6. Anonym21:06:00

  Herlig Bjarne! Bannskap er tingen forstår jeg. Jeg skal legge meg i trening til neste tur nordover :-) Knallfine bilder!

  SvarSlett