onsdag 24. april 2019

Vår i fuglefjellet

Det er mye som er trivelig med våren. Det blir mildere, det blir lysere, og noen synes også det er fint å se at sneen forsvinner. Det siste behøver nå ikke se for fort da. Noen av de fineste skiturene er i lyse lange kvelder, med lukt av lyng og ryper som kakler.

En annen trivelig hendelse er at fuglene kommer tilbake, og det merkes spesielt i de store fuglefjellene. På kort tid endrer det seg fra helt stille til et øredøvende spetakkel når titusenvis av sjøfugl vender tilbake. De møter sin partner for første gang på lang tid, skal hilse og knyte nye bånd, eller noen skal danne nye par. Da gjelder det å imponere og holde rivaler unna. Slikt blir det lyd av. For ikke å snakke om at reirplassen skal forsvares. La gå at det ennå kan være vinterlige forhold, men en smak av vår er det i alle fall.

 
Etter hvert kommer også andre fugler og jeg kan igjen høre heiloens plystring over fjellviddene, men i fuglefjellene er det vårens lyder har sine første ankomst.


 
 

tirsdag 16. april 2019

Sjøkaptein


En rask serie klikkelyder. Bortsett det og bølgeskvulpet er det nesten stille, kun en svak summing fra den elektriske motoren som langsomt tar oss nærmere. Litt nærmere nå, en ny serie klikk, fuglene dykker etter mat og dermed en liten pause før det hele gjentar seg. Altså en vanlig dag på jobben.

Ærfugl med fisk og tangsalat
Her i vinter fikk jeg spørsmål fra Øyvind Zahl Arntzen om jeg kunne kjøre fotobåten. Jo, selvfølgelig kunne jeg prøve det, og det har jo vist seg å være en interessant oppgave. Mange gjester fra inn- og utland har booket seg inn for å komme nærmere innpå fuglelivet i Vadsø havn. Ønsket for de fleste er å komme tett innpå for å fotografere, mens noen bare er fuglekikkere kun vil oppleve.

Og det å gi gjestene en opplevelse er trivelig. De store stjernene er stellerand og praktærfugl men både havelle og ærfugl er fine fugler. Som oftest får alle det de vil ha og er gjerne storfornøyde etterpå, men natur er nå engang natur. Det hender at fuglene noen dager er mer sky enn andre, og mot slutten av sesongen fikk ikke alle gleden av å se praktærfugl. Likevel, alle forstår at fuglene gjør som de vil.

Praktærfugl.
Hannen vil alle ha bilde av, men hunnen er også fin

Å kjøre innpå fuglene helt til de skremmes bort er ikke aktuelt. Da forstyrrer vi for mye, og de blir bare skye og enda vanskeligere å komme innpå neste gang. Jeg sier at jeg forsøker å komme så nær innpå som mulig, men det er opp til fuglene å bestemme de siste metrene. Ved å nærme oss stille og langsomt kommer vi stort sett på hyggelig fotohold. Og enkelte ganger svømmer de helt inntil båten. Altfor nær til å fotografere, men morsomt er det.

Fordelen med en slik fotobåt er at vi oppsøker fuglene i deres omgivelser, og i sine daglige gjøremål. De sover, krangler litt, kurtiserer og spiser. Ofte kommer de opp med skjell, krabber og annet småsnacks de finner på havbunnen.

Havelle

Så denne vinteren har jeg fulgt livet i havna på ekstra nært hold, og truffet mange hyggelige mennesker. Velkommen igjen neste år.

Stellerand med tang hengende på nebbet
 
Prakrærfugl

Ærfugl, med et krabbemåltid
 


onsdag 10. april 2019

Hornøya-workshop nr 2 - en oppsummering

I år ble det to workshoper på Hornøya. Så vidt jeg kan bedømme med bare brede smil og gode bilder.
Forresten, i år var det på grunn av ferdselsbegrensningene litt forkortet ute på øys, men med tillegg fotografering av stellerand og hare.

Gjennomlysning av lundenebb

De to workshopene hadde litt forskjellig tidsskjema, og erfaringene fra i år er noe som tas med i planleggingen til neste år. Målet er selvfølgelig at det skal bli enda bedre.

Men når det gjelder maten kjører vi samme opplegg som tidligere. Ingenting slår middagene fra Varangerkokken.

Skarven bygger bolig 
 
Lomvi


Datoene for neste år er 26-29 mars og 2-5 april. Det kan bli mulighet for en dag tillegg. Ikke helt ferdig planlagt ennå. Men her er det bare å melde sin interesse. Allerede er det flere som vil være med.


Takk til:
Stjørdal foto
Vardø havn
Artnzen Arctic adventure
Hertz Vadsø
Vardø hotell

En og annen fugl var å se

Lunde

Lomvi
 
Toppskarv
 

tirsdag 2. april 2019

Hornøya 2019


Da er den første av årets to workshop-er er gjennomført på Hornøya. Her kommer en liten oppsummering:

Alker

Denne gang var det ny samarbeidspartner, Stjørdal foto v/Kjetil Schjølberg. Kjetil er trivelig og løsningsorientert, så det fungerte helt utmerket. Han hadde også med endel snasne objektiver og kamera på utlån fra Nikon. Og godt var det. Allerede første dag hadde vi timevis med sluddbyger, noe som til slutt ga flere teler fuktproblemer. Utlånsobjektivene ble dermed redningen på dag to da flere objektiver måtte ligge til tørk. Takk!

Lomvi i hvitt

I og med de strenge ferdselsbegrensningene på Hornøya hadde vi også justert opplegget i forhold til tidligere. Torsdag – lørdag ved lunsj var vi ute på øya, deretter dro vi inn til Vadsø for fotografering fra fugleskjul i havna. Været gjorde at vi måtte droppe det på lørdag, men søndag lot det seg gjennomføre, så i alt 8 stk fikk prøve seg i skjulet. Med varierende resultat riktignok. De som ikke hadde dalt ned i skjul, fordrev tiden med harefotografering på Vadsøya. Harer var det nok av, men likevel ikke så lett å få gode bilder. Fikk noen erfaringer her som kan brukes til neste gang en litt større gruppe skal ut.

Forblåst skarv

Været er som kjent vanskelig å gjøre noe med. Det var til tider ganske frisk vind, og en stund lurte vi på om vi i det hele tatt skulle komme oss fra Hornøya. Det roet seg heldigvis til avreisetidspunktet, så akkurat den bekymringen var det ikke behov for, – forøvrig som de fleste andre bekymringer man måtte ha.

Tid for kurtisemating

Når det gjelder det luinariske så hadde vi også denne gang middag fra Varangerkokken. Bedre turmat finnes ikke, og jeg er hundre prosent sikker på at ingen har bedre mat ute på Hornøya enn vi. Altså en uovertruffen kombinasjon, frisk natur, masse fugleliv og god mat. Og etter kaffen avsluttet vi kvelden med litt nordlys.

Etter kaffen

Takk til alle deltakerne for hyggelige dager. Fint at alle er positive i fohold til de endringer og eventuelle problemer som måtte komme på grunn av vær og andre uforutsette omstendigheter. 
Takk også til de som på sitt vis bidro til en vellykket workshop:

Vardø havn
Scandic Vadsø
Artnzen Arctic adventure
Hertz Vadsø


Lunder i motlys

Fluktbilder i sterk kuling - ikke enkelt
 
Hare hopp
 

mandag 7. januar 2019

Syn på skogen

Skog er egentlig ikke så helt lett å forholde seg til for oss som kommer fra de åpne vindpinte vidder. 
Her om dagen så tenkte jeg å ta meg en skogstur. Som tenkt så gjort. Ut i naturen og mot skogen bar det. Men.., hvordan skal jeg vite når jeg har kommet dit? Alt jeg fikk se var jo bare noen trær som sto i veien og stengte for utsikten. Hadde ikke trærne vært der, så kanskje jeg hadde sett skogen som forhåpentligvis lå der bortenfor trærne et sted. Jeg prøvde å litt til siden, først ene veien, og så andre veien. Men like lite hjalp det. Jeg så ikke noe mer, bare noen andre trær. Hvem i all verden har satt disse trærne fra seg akkurat der, tenkte jeg i mitt stille naive sinn. . Ikke så lett å forstå dette nei.



Uansett så gikk min plan om noen skogsbilder i vasken, for ikke å si "åt skogen". Kamera som jeg hadde tatt ut av sekken, optimistisk som jeg selvfølgelig var, fikk jeg bare legge ned igjen. Mulig jeg likevel kom borti utløserknappen noen ganger, for noen ble viss avbildet. Men ingen skog selvfølgelig.
Dessuten var det en ganske kald utflukt. Kanskje jeg like godt bare skulle holdt meg hjemme og nydt varmen fra den siste brune rest av vegetasjon i et klokkeformet glass. Hadde jeg sett mer da mon tro?