tirsdag 26. mai 2015

Vise hensyn eller ikke?

Jeg ser 2 fotografer snike seg mot en flokk polarsniper i fjæra. Litt etterpå kommer en tredje. De legger seg bak en steinmur 15-20 meter fra fuglene.
Etter et kvarters tid bestemmer jeg meg også for å ta noen bilder fra samme posisjon og slutter meg til selskapet. Da har tydeligvis minst en av de andre gått lei og ønsker å skremme opp fuglene får å få flokkbilder i lufta.
Han reiser seg litt opp og på engelsk sier han: Nå skal vi ha noen fluktbilder. Er dere klar karer?

Heldigvis rekker jeg å si at det er ikke slik man gjør det. Fuglene er her for å hvile.

Det faller tydeligvis ikke i helt god jord, og det kommer en kommentar om at noen skaper trøbbel her. Litt demonstrativt reiser også kompisen seg halvveis opp, men de snur seg og går uten å gjøre noe mer aktivt for å skremme fuglene.

Det har fått meg til å tenke litt. Er slike holdninger vanlige? Det vil si er det OK med vilje å gå inn for å skremme fugler eller dyr for å få de bildene man ønsker? Jeg mener nei. Hensynet til natur og dyreliv er viktigere enn å få knallgode bilder.
Noen ganger er man selvsagt uheldig og skremmer fuglene uten at det er intensjonen, men det er en annen sak.

Gjorde jeg rett i å  si fra?

En, to, mange

11 kommentarer:

 1. Du er ganske enkelt et forbilde du Bjarne! Fin at du skrev om denne episoden. Kanskje du og KNH kunne lage en sak om slikt til N&F eller Naturfotografen? Er vel noen episoder fra brushaneleiken også?

  SvarSlett
 2. :) Takk. Jo, det går sikkert an å lage noe på det. Får se på saken.

  SvarSlett
 3. Jeg støtter deg fullt ut. Jeg bruker en del tid på fuglekikking, og jeg har vært vitne til alt for mange leie episoder. Det er jo en del fotografer blant fuglekikkerne, og de fleste følger god fuglekikker-etikette. Men så er det disse som ikke vil godta at fuglen er delvis skjult bak en kvist, eller gjerne vil så nært som mulig for å fylle hele bildet med fuggel - eller har andre grunner for "utfordre fuglens nærgrense". Jeg prøver å være diplomatisk her, men kjenner at jeg bør slutte å skrive nå... Uansett - vi bør alle følge ditt eksempel!

  SvarSlett
 4. Ja, der er mange mennesker man kan møte i natur. En del ser ikke hvordan de forholder seg. Noen er respektløst og usensibel. Jeg vil alltid huske at to fotografer kjørte rundt med bilen på en hekkeplass av brakksvaler mens jeg har vært i Sør-Portugal siste uke. Lykke til og beste hilsen fra Tyskland

  SvarSlett
  Svar
  1. Det virker som om det for noen er viktigst å få det bildet de ønsker seg. Da er det lett å glemme at det også finnes andre hensyn å ta.

   Slett
 5. 1-0 til Bjarne. Ja, det var helt rett av deg å si fra!

  SvarSlett
 6. Full støtte til deg, Bjarne! Det bør absolutt være selve opplevelsen og ikke det mulige "blinkskuddet" som har førsteprioritet! Det å skremme opp fugl for et fluktbilde støttes absolutt ikke. Som du sier, om en uforvarende kommer forbi, uten å vite eller se, det blir noe helt annet, men å bevisst gå inn for å forstyrre - det er i alle fall ikke noe jeg støtter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Noen ganger er det viktigere å vise forsiktighet og hensyn enn å få gode bilder. Jeg legger merke til at ikke alle lever etter den regelen.

   Slett
 7. Awesome work.Just wanted to drop a comment and say I am new to your blog and really like what I am reading.Thanks for the share

  SvarSlett