onsdag 18. juli 2012

Lappspurvens venner

Det finnes så mange slags venneforeninger. Jeg kan nevne i fleng; Smiths venner, fårikålens venner, ja sikkert også motvindens venner. Men aldri har jeg sett at noen er venn med lappspurven.

Lappspurven har få venner, men mange fiender som er ute etter den. Eller kanskje lappspurvene har sin egen hemmelige venneforening som vi ikke vet om. En skjult organisasjon hvor bare de av foreningens høye beskytter godkjente slipper inn. En organisasjon hvor de andre ikke vet om hverandre, og hvor bare overstorlappspurven har oversikten over hvem som er godkjent og innvidd.


Kanskje organisasjonen virkelig eksisterer? Hvert år forsvinner jo alle lappspurvene. Kanskje de da drar på hemmelige møter i England eller Afrika eller en annen hemmelig plass. Vi tror de er så nøysomme på vidda her nord, men der nede koser de seg med lunkent øl, dårlig grandiosa og legger planer for fremtiden. Om hvem som skal hekke hvor, og hvor mange som skal til Finnmarksvidda i år og hvem som skal til fjellområder lenger sør. Det er viktig at de ikke vet om hverandre. Noen kan tvitre litt for mye. Derfor er det uvitende lappspurvceller spredt omkring i det ganske land. Informasjon om hva de foretar seg er nemlig viktig å ha, og jeg kan jo skjønne at den ikke skal slippe ut. Hvem vet hva som da kan skje?

Lappspurvene har som sagt mange fiender. Det kan være for eksempel spurveuglene, eller kanskje kråkefuglene. Ja kråkeforeningen, også kalt Al-kaia, har jeg hørt skal være spesielt skumle fordi vi ikke vet så mye om dem heller. Det er nok derfor vi ikke vet stort om lappspurvene. De holder ting skjult i håp om en dag å kunne slå til og overmanne Al-kaia. Først må de bare bli mange nok.

Noen naboer på hekkeplassen har de, men er de venner?

Fjellerke

Sandlo

8 kommentarer:

 1. Fantastisk skrevet og bra bilder har du også.

  SvarSlett
 2. Takk! Hyggelig at du liker både bilder og tekst.

  SvarSlett
 3. Al-Kaia... :-)
  For en vakker fugl lappspurven er. Har aldri sett den för.
  Fine bilder fra deg, som alltid.
  /Ellen

  SvarSlett
 4. Takk! Lappspurven er ingen uvanlig fugl å se på fjellet. Men litt liten og unselig, og kanskje ikke så lett å få med seg for den som ikke ser etter den.

  SvarSlett
 5. Lappspurven var en ny bekantskap för mig. Roligt att se fina bilder på den fågeln.

  SvarSlett
 6. Takk for din kommentar.

  SvarSlett
 7. Helt konge innlegg - på alle måter :)

  SvarSlett