onsdag 9. mai 2012

Jævla idioter

Hva skal man si til slikt?


1) Slik kjøring er totalt formålsløs og dermed egentlig ikke noe å drive på med i det hele tatt
2) Kjøringen har foregått utenfor løype og er dermed ulovlig
3) Nevnte kjøring fant sted etter 4 mai, altså når det råder generellt forbud mot all motorisert ferdsel i utmark. Altså dobbelt så ulovlig
4) Området er innenfor Varangerhalvøya nasjonalpark. Dermed en tredobbelt ulovlighet.

Over lange strekninger oppover dalen var det spor som gikk nesten opp til kanten før de har vendt om og kjørt ned. Opp og ned, opp og ned. Spor tett i tett. Tett ved sporene var det også flere ferske laviner. Flere av disse ville med letthet begravd en skuter med fører. Og skavlene på toppen truet med å løsne når som helst. Men det å oppføre seg som en idiot er kanskje det som gjør leken spennende. Hva vet jeg?Leken har også foregått i dalbunnen der det er litt krattvegetasjon. (ikke avbildet) Et område som er viktig for småviltet. Nå var i allefall småviltet borte.
I området med vegetasjon var det også et par områder som var så oppkjørt med dype spor i alle retninger, at det faktisk var problemer å krysse med ski og pulk. Jeg måtte ta flere omveier.

Har ikke ungdommen noe bedre å drive med? Hvor er respekten for lover og regler?

I min naivitet hadde jeg tenkt at når området ble nasjonalpark så skulle det bli slutt med den ulovlige kjøringen. Naiv var jeg nok ja. I år har jeg vel registrert mer kjøring enn noen gang tidligere i denne dalen, hele vinteren igjennom.

10 kommentarer:

 1. Jeg vil ikke kjøpe at det nødvendigvis er ungdom som kjører villmann. Har sett motorsykkelspor langt inne i Børgefjell.
  Respekten for nationalparkene er nok desverre ikke bare et problem i Finnmark.

  Kåre

  SvarSlett
 2. Du har nok rett i at voksne også kan oppføre seg som tullinger.

  Nå kan det jo også forekomme lovlig kjøring i en nasjonalpark. Reindrifta og SNO kan sette spor, og det finnes sikker en og annen også som kjører lovlig av ulike grunner. Men tullkjøring som dette er det ingen som får.

  SvarSlett
 3. Det er bare trist at det har blitt slik. Vi sliter en del med ulovlig scooterkjøring her også, men det er nok ingen ting mot det dere opplever nordpå. Jeg må si jeg ble litt rystet da jeg var i Finnmark sist, over alle scootersporene. Jeg hadde en naiv forestilling om at det kun skulle kjøres etter godkjente løyper, men det virker jo som man kjører hvor som helst.

  SvarSlett
 4. De fleste holder seg nok til regelverket, sånn stort sett i allefall. Men det er mange nok som gjør som de vil til at det likevel blir spor nesten overalt.

  SvarSlett
 5. Kan bare understøtte kraftuttrykket ditt, Bjarne. Slike spor finner vi på øyene i Troms også. Et av avisenes oppslag om scooterfolk som nesten blei tatt av ras, var fra mine trakter. Man skulle tro de lærer, men neida...

  SvarSlett
 6. Ja, noen snøskuterkjørere er friluftsfolk som ønsker å kjøre inn til fiskevannet sitt for å pilke. Men det finnes denne kategorien som er null interessert i natur, men desto mer interessert i motor.

  De kjører langt inn på fjellet vel utstyrt med en cola og en kvicklunsj- Ingen spade eller slede med utstyr bak på skuteren. Godt utrustet for motorhavari og naturens elementer.

  De satser at naturen er i godlage den dagen, slik at de kan kjøre opp og ned disse liene på skuterne sine.

  Jævla idioter sier du. Jeg er helt enig. Ikke bare er de uansvarlige, men de ødelegger mye. Det er disse skuterfolkene som ødelegger også for de som kjører fint på offentlige løyper for å komme til teltplassen sin på vidda.

  SvarSlett
 7. Ja, disse ødelegger for de som holder seg i skinnet og kjører som de skal.

  SvarSlett
 8. Helt enig i at dette er triste saker. Og så hodeløst som det kan bli på alle måter. Og det forundrer meg ikke om de også sitter å bærer seg over at rovfuglene tar all rypa som burde fått gå i fred i buskene å spise i steden for å fly unna scooterne..

  SvarSlett
 9. Man står egentlig ganske maktesløs mot sånne tullinger. de finnes overalt : på fjellet, i skauen, i skjærgården, på vannet, i byen .... Jeg kjenner noen ganger at det utløser noe i meg som likner på ...hat ....

  SvarSlett
 10. Hat høres fælt ut. Men maktesløs er man ja. Og nå er det jo heller ikke enkeltmennesker som skal drive maktutøvelse overfor andre. Det tar myndighetene seg av.
  Jeg vil derfor foreslå økte ressurser til oppsyn.

  SvarSlett