torsdag 25. august 2011

Sneuglesommer

Sneugla er et sjeldent syn i Norges fjellverden. Opp gjennom årene har jeg sett den nesten hver vinter, med unntak av noen år nu og da. Sommerstid og i hekkeområdene har jeg aldri sett sneugle. Før i år. Smågnageråret har skapt en fest for alle predatorer som har denslags på menyen. Så også for sneugla. Totalt har jeg denne sesongen sett 13 ulike voksne individer, og dertil noen unger. Ungene kan være vanskelige å se, så jeg har nok vært i nærheten av flere. Adferden til mulige foreldre tyder iallefall på det.
Jeg har sett 5 ulike hekkeplasser, og noen steder med mulig hekking. Rapporter fra forskerhold tyder på at det totale antall hekkinger betydelig større i år. Til forskjell fra for eksempel i fjor da det ikke ble registrert noen hekkinger i Norge.

7 kommentarer:

 1. Fantastisk nyhet, bra at den ble holdt hemmelig. Flott at de fikk være i fred og at vellykket hekking ble resultatet. Hvis dette hadde vært kjent, tror jeg det hadde vært mange fotografer som hadde tatt turen nordover på jakt etter gode bilder. Selv om de aller fleste har respekt for naturen og vet at fuglene ikke må forstyrres kan iveren etter blinkskudd fort ta overhånd,

  SvarSlett
 2. Ja, det var et lett valg å vente til hekkesesongen er over med å offentliggjøre bildene.
  Også jeg har i sommer fått spørsmål om tips for sneuglehekking, men har valgt å ikke røpe hvor det er.
  En forsiktig fotograf eller to gjør nok ingen skade, men forteller man det til en som så forteller det til to osv...
  En jevn strøm av fotografer som bare må ha et fantastisk bilde fordi de har reist så langt ville kunne ødelagt flere hekkinger.

  SvarSlett
 3. Anonym06:53:00

  En fantastisk nyhet. Og akkurat dette med hvordan bestanden ville arte seg pga. det store antallet med lemen i år har jo vært intressant.

  SvarSlett
 4. Gode nyheter, det ville vært strålende om bestanden igjen kunne etablere seg i Norge.

  SvarSlett
 5. Anonym11:21:00

  Har akkurat kikka på Knut Sverre sin blogg om dette, synest dere er svært heldige som får oppleve dette. Synst ditt føste bilde var eneren her. Ha en fin høst.

  mvh Kjell Ivar

  SvarSlett
 6. Oppløftende med flere hekkinger i år. Ble selv litt overrasket over hvor få rovfugler jeg så da jeg tilbrakte noen dager i Lierne i år. Hadde ventet meg rene rushet sett i lys av at det vrimlet med lemen og andre smågnagere. Så at Knut Sverre Horn var inne på det samme i sin blogg.

  Ellers fine bilder. Falt spesiellt for det første.

  SvarSlett