torsdag 28. desember 2017
Polarnatt
Vi har begynt på et nytt år, astronomisk i alle fall, selv om kalenderen ikke er helt på målstreken ennå. Dette er den mørkeste tiden av året, og det merkes spesielt i nord. Der kalles denne perioden hvor sola er under horisonten hele døgnet rett og slett mørketid. Ja det er mørkt, men ikke hele tiden. Noen timer på formiddagen er et skumringslys. Denne perioden er kortest ved solverv, og blir lengre for hver dag inntil sola igjen titter opp over horisonten en dag langt uti januar. Og denne perioden på dagen kan by på fint lys når forholdene ligger til rette for det. Ikke så kraftig lys, men noen ganger fargerikt og fint.
Her er noen eksempler på at det finnes lys i den mørkeste tid.
torsdag 30. november 2017
Workshop på Hornøya - avlysning
Sist sommer gikk det et steinsprang på
Hornøya. Stien ble da stengt av sikkerhetsgrunner, og i påvente av
en geologisk befaring.
Tidligere signaler tydet på at
nødvendige utbedringer ville bli gjort i løpet av høsten så stien
kunne åpnes til neste sesong. Det har ikke skjedd.
For et par uker siden kom en
geolograpport som konkluderte med at det er stor fare for nye ras.
Det er ennå ikke tatt noen avgjørelse om hvilke utbedringer som
skal gjøres, men det som sies er at det nå er for sent å gjøre
noe før neste hekkesesong.
I og med at vi ikke kan bevege oss mellom fuglefjellet og fyret vil det være umulig å gjennomføre workshop som tenkt. Det riktige vil derfor være å avlyse de planlagte workshops for 2018. Det skjer med tungt hjerte og triste øyne.
Men det er ny sesong i 2019. Da går det an å håpe på at nødvendige sikringstiltak og utbedringer er gjort og stien åpnet.
Så jeg regner med å kunne si: Velkommen til workshop i 2019.
fredag 10. november 2017
Lysår i nord 2018
Snart er det på tide å bytte igjen.
Nei, heller ikke i år mener jeg at du bør skifte ut ektefelle eller samboer, - men det kommer et nytt år.
Husk å bytte kalender!
For 18. år på rad har jeg laget kalender med mine finnmarksbilder, den alltid populære “Lysår i nord”. Bildene gjør den til en pryd på kjøkkenveggen, kontorveggen, hytteveggen, utedoen eller det du måtte ha av vegger.
Det er straks sesong for julegaver og kalenderen er en utmerket en gave til noen du vil gi en oppmerksomhet, og vise at du bryr deg om. Da gir du noe som gleder hver dag, hele året.
Hvordan skal du holde orden på dagene i det nye året? Moderne elektronikk? Nei, nei, ved å kjøpe en flott kalender selvsagt.
Send meg en melding eller mail for å bestille.
Ta gjerne en titt på mine web-sider www.riesto.no for mer informasjon. Det er også mulig å bestille via mine web-sider: http://www.riesto.no/produkter
Kalenderen er også lagt ut på de vanlige utsalgsstedene.
Pris kr 175,-
Eventuell porto vil komme i tillegg.
onsdag 13. september 2017
Hornøya workshop 2018
Gjør som toppskarven, vær ute i god tid
Det er ikke vår ennå, men på tide å planlegge den. En perfekt måte å innlede vårens eventyr er fotoworkshop på Hornøya. Om du har lyst til å få spesielle bilder av sjøfugl i ennå vinterlige omgivelser så blir det nå en ny mulighet. Knut-Sverre Horn og undertegnede ønsker velkommen til tre døgn med masse fugler, frisk havluft, friskt vær, spennende opplevelser og hyggelig selskap på Norges østligste punkt. Hornøya. Denne øya ut mot Barentshavet må vel sies å være Norges om ikke Europas beste sted for å fotografere sjøfugl.
Det som er spesielt her er de mange artene og store mengdene sjøfugl, samt at de er lette å komme innpå. Dette gir selvsagt flotte fotomuligheter. Mange premierte bilder er nettopp herfra og til og tatt under vår workshop. Et eksempel er dette: http://knutsverrehorn.blogspot.no/2012/10/ny-1-plass-i-european-wildlife.html
Her har også hekkebestandene holdt seg mer stabile enn på mange andre fuglefjell hvor fuglene virkelig sliter.
De fleste som besøker Hornøya kommer hit på sommeren. Når vi legger workshop såpass tidlig så er det gjerne vinterlige forhold, og dermed også større sjanse for de litt mer spesielle fuglebildene. På denne tiden er det fremdeles mørkt på natten. Blir det klarvær er det derfor også mulighet for nordlysfoto.
Workshopen er fra torsdag til søndag. Vi som er ledere vil dele av våre erfaringer. Du vil få informasjon om fuglelivet på øya og tips om hvor og hvordan du bør gå frem for gode bilder. Og selvfølgelig litt om fugle- og landskapsfoto generelt, og tanker rundt det å skape gode bilder. Hvis du ønsker det gir vi selvfølgelig også veiledning og tips under fotograferingen om hvordan du får de beste fuglebildene. På kveldstid blir det bildevisninger og hyggelig prat. Da ser vi også på dagens fotografiske resultater og du kan få tilbakemeldinger både fra oss og de andre deltakerne om du ønsker. Eller du kan utnytte det sene kveldslyset ute om du ønsker det. På dagtid er vi ute og fotograferer. Aktiviteten avpasses etter været. Vi håper på både storm og stille.
En av dagene tar vi også en båttur i farvannet rundt Vardø. Her prøver vi å komme innpå de store flokkene av praktærfugl og stellerand. Men det blir også sjanser for å se en mengde annet fugleliv. (Værforbehold)
Også i 2018 kjører vi to workshops. Datoene er 22.-25. mars og 5.-8. april. Vi tar båt ut til Hornøya og bor på fyrstasjonen som blir vår base.
Vi ordner alt for deg; transport ut til øya, overnatting, alle måltider, bildevisninger, praktærfugl safari, kyndige ledere, trivelig selskap og nye venner. For ikke å nevne masse frisk luft. Den gode maten som alltid får lovord, blir levert av Varangerkokken http://www.varangerkokken.no
For de som ønsker det vil det også være mulig, iført tørrdrakt, å svømme sammen med lomvi, fotografere og filme fuglene under vann. Dette er ikke inkludert, og må bookes på forhånd.
Reise til Vardø må du ordne selv, men vi kan selvsagt være behjelpelig med tips.
Spørsmål og bindende påmelding til Bjarne: bjarne@riesto.no eller 97147664
Her er det først til mølla prinsippet som gjelder, så ikke vent for lenge. Da er det fullt.
Alle bildene ar fra vår workshop i 2017, unntatt nordlysbildet. slike bilder var det ikke værforhold til.
tirsdag 4. april 2017
Workshop på Hornøya - en oppsummering
Årets to workshops på Hornøya er avsluttet, og tilbakemeldingene fra deltakerne er utelukkende positive. Det til tross for ganske så friskt vær mesteparten av tiden.
Vinden skapte visse begrensninger, og vi måtte avlyse praktærfuglsafarien med båt begge gangene. Men vind og uvær skaper også motiver, så akkurat det kan gå opp i opp. Den største ulempen med sterk vind er at det kan sitte mindre fugl i fjellet, men jeg tror ikke noen manglet motiver under noen av dagene.
Det å komme en tur ut til Hornøya er en opplevelse i seg selv, og når vi er der i tre netter får deltakerne tid til å gjøre seg kjent med øya. De lærer seg hvor fuglene sitter, hvor de beste motivene er morgen og kveld, og får fotografere under ulike lys- og værforhold.
Til tross for vinden, mesteparten av tiden ble tilbrakt ute med fotografering av fugl, landskap, bølger og vide horisonter, og for de fleste ble det en tidlig kveld etter god middag. Som vanlig var maten levert av Vardø- og Varangerkokken Tor-Emil utmerket.
Da er det bare å vente på vårvinterens heftigste eventyr neste år. Ny workshop blir 22-25 mars 2018.
Vinden skapte visse begrensninger, og vi måtte avlyse praktærfuglsafarien med båt begge gangene. Men vind og uvær skaper også motiver, så akkurat det kan gå opp i opp. Den største ulempen med sterk vind er at det kan sitte mindre fugl i fjellet, men jeg tror ikke noen manglet motiver under noen av dagene.
Det å komme en tur ut til Hornøya er en opplevelse i seg selv, og når vi er der i tre netter får deltakerne tid til å gjøre seg kjent med øya. De lærer seg hvor fuglene sitter, hvor de beste motivene er morgen og kveld, og får fotografere under ulike lys- og værforhold.
Til tross for vinden, mesteparten av tiden ble tilbrakt ute med fotografering av fugl, landskap, bølger og vide horisonter, og for de fleste ble det en tidlig kveld etter god middag. Som vanlig var maten levert av Vardø- og Varangerkokken Tor-Emil utmerket.
På den reirplassen sitter lundene
Da er det bare å vente på vårvinterens heftigste eventyr neste år. Ny workshop blir 22-25 mars 2018.
Lomvi kommer gjerne i flokk
Nyforelsket kanskje?
Jaktfalken kommer jevnlig på besøk
Lomvi
Stormdag
Toppskarven inn for landing
lørdag 18. mars 2017
Ny sesong
Alt har sin sesong. Det gjelder både for julebord, påskelam og blåmandag. Hekking har også sin sesong. Og da mener jeg ikke å klippe hekken, selv om det også stort sett skjer til en spesiell årstid. Nei, jeg mener kjærlighetsliv og formering i fugleverdenen. Nå dreier det seg om sjøfugl, men de fleste arter her i nord nytter noenlunde samme tid på året til den slags.
Hyggelig var det å se gamle kjente, og rørende å høre det øredøvende bråket de lager når de for første gang på nesten et år ser sine kjære igjen.
Det betyr at våren her i nord heller ikke er så langt unna.
Det betyr at våren her i nord heller ikke er så langt unna.
onsdag 8. februar 2017
Denne karen har full kontroll, tror jeg da, men kanskje andre føler kan ha lyst til å lære noe.
Ta kontroll over ditt kamera!
Føler du at du ikke forstår ditt kamera - eller at det ikke forstår deg? At det er vanskelig å vite hva ulike begreper og innstillinger betyr? Dette er et kurs for deg som ønsker å lære litt mer om hvordan du bruker ditt kamera. Om hvordan det virker, om innstillinger, og hvordan du kan bruke det for å få bildene slik du vil?
I løpet av to kvelder går vi igjennom hvordan kameraet virker, hvordan du og ikke elektronikken stiller inn kameraet slik at du kan ha kontroll og lettere få det resultatet du ønsker. Du lærer om grunnleggende manuelle innstillinger, ulike eksponeringsmetoder, brennvidde, fokusering, fargebalanse, ISO og andre tekniske begrep som har betydning for hvordan bildene skal bli.
Ikke noe krav til hvilket kamera du har, men passer best for deg som har et systemkamera / speilreflekskamera. Heller ikke noe krav til forkunnskaper. Passer både for de som ikke kan noe men har lyst å lære, og de som allerede kan litt om det tekniske men har lyst til å få forklaringer, tips og litt mere kunnskap.
Vadsø
Varighet: 2 kvelder, 16. og 23. februar
Pris kr 750,-
(Og den avbildede fotografen er i dette tilfelle den aldeles utmerkete Lars Andreas Dybvik.)
Abonner på:
Innlegg (Atom)