mandag 2. april 2012

Rapport fra Hornøya

Årets workshop på Hornøya gikk som den skulle med heftig fugleliv, trolsk nordlys, trivelig selskap og prat, god mat og fremfor alt ivrige fotografer.

I år var det faktisk to workshops, begge med strålende fornøyde deltakere såvidt jeg kunne bedømme. Og ansvarlige var i år som i fjor Knut-Sverre Horn og undertegnede med god hjelp og støtte fra den nesten allvitenede ornitologen Tormod Amundsen. Det skulle da også bare mangle. Opplevelsen de fikke er ubetalelig. Fuglene var som nevnt på plass i stort antall, men været kan man som kjent ikke gjøre noe med. Mye vind søndag var antakelig medvirkende til at lundefuglene holdt seg borte et par dager.


Praktærfugl

I opptil fem meter høye bølger dro vi ut i rib for å finne praktærfugl. Noe vi også gjorde til gangs. Flokker på flere tusen praktærfugl (og noe stellerand) rundt båten ble en fantastisk opplevelse. Jeg registrere at det klikket heftig i fotoapparatene.

Ute på havet

Praktærfugl (Somateria spectabilis)

Lomviene satt slik de skulle, i tette skarer på klippene. Store flokker på tusenvis av fugl lå dessuten  på vannet nedenunder fuglefjellet og rundt øya. En av spesialitetene for Hornøya er dessuten polarlomvien som også var på plass.

Lomviflokken tar av i fuglefjellet

Lomvi (Uria aalge)

Polarlomvi (Uria lomvia) i snevær

Været kan man som nevnt ikke gjøre noe med, og heller ikke planlegge. Men det er jo også noe av gamet. Man tar det man får. Og i år fikk vi det meste. Fra skyet og stille, stekende sol, til sterk vind og tette snebyger. Men at forholdene varierer betyr også at bildene blir varierte. Knallsol kan bli for hardt lys og blå himmel på alle bilder blir kjedelig. Frådende bølger dermot blir en dramatisk og fin bakgrunn, og snebyger skaper mykt lys og en egen stemning i bildene.

Krykkje (Rissa tridactyla) i snevær

Nevnte jeg at datoene for neste års workshop allerede er bestemt? Som i år blir det to muligheter: 21-24mars og 4-7april.

7 kommentarer:

 1. Hallo Bjarne
  Takk for flott workshop på Hornøya. Ble så ivrig at ny tur til Finnmark er allerede bestillt i mai...
  Siste dagen ble brukt i Vardø og området rundt. Det ble en blanding av snøvær og sol og det er jo flott for en fotograf:o)
  Har såvidt startet jobben med å sortere bilder... Det er noen å ta av!

  Tom

  SvarSlett
 2. Det virker ikke som en ekstranatt i Vardø har legt en demper på entusisamen din. Og bra er jo det. Værspådommene kan man ikke gjøre noe med - bare velge å stole på dem eller ikke. Kanskje det siste hadde vært like greit...

  SvarSlett
 3. Bilde 4 av lomvirushet er nydelig. Og så fikk du mye bedre snøbilde enn meg. Fillern.

  SvarSlett
 4. Stunning. These images brought back memories of my visit to Hornoya last May.

  Steve.

  SvarSlett
 5. Piękne zdjęcia i ptaki.

  SvarSlett
 6. Veldig flott bildeserie - jeg må ta med til Hornøya en vakker (eller stormig) dag om ikke altfor lenge.

  Ser ut som øya har mye å by på.

  mvh, fredrik

  SvarSlett
 7. Takk for det.
  Du er velkommen til å delta på neste års workshop.

  SvarSlett