mandag 19. desember 2011

Sneugle som mobbeoffer

Jeg vet ikke om sneugla er av de smarteste fuglene på planeten. Antakelig ikke. Til og med haren og rypa har skjønt at det å ha hvit drakt om sommeren ikke er så smart. Men sneugla, nei den holder på sitt. Hvitt og elegant skal det være. Da få det heller gå som det går når den sitter der på vidda som et tent adventslys, synlig for hvem som helst. Også for mobberne. Den som trodde at alle hadde sin plass og var vel forlikte i naturen får tro om igjen. Fjelljoen liker iallefall tydeligvis ikke den adskillig større sneugla som sitter der så hvit og fin. Eller kanskje joen bare har et stort ego og tror den er størst og sterkest? Eller misunnelig?

Her har fjelljoen sett seg ut sitt mobbeoffer, og slår til. Om ikke som lyn fra klar himmel, så iallfall som jo fra skyene.


Ut med klørne og litt rusking i hodefjørene. Sånn ja!


Og lykkes man ikke første gang så kan man forsøke på nytt.


Her har sneugla fått nok og drar sin kos. Men hjelper det. Neida. Den langt mer grasiøse fjelljoen kan da mobbe litt i lufta også. Og et ord til slutt: Jada, jeg vet at den tekniske kvaliteten ikke er på topp. Men situasjonen og opplevelsen var det!

4 kommentarer:

 1. Må ha vært en utrolig opplevelse å få møte snøugla i norsk natur. Ikke alle forunt det. At bildene ikke er teknisk gode betyr mindre. De er mer en gode nok til å fortelle en histiorie. Fin tekst forøvrig.
  Skal forøvrig i dine trakter til sommeren,da satser jeg på å treffe på arten. Har fått "sikre" kordinater på 4-5 steder den ble funnet i år.
  Har forøvrig ingen intensjoner om å "presse" meg nærmest mulig arten. Er fornøyd bare jeg får observert den via kikkert i første omgang.
  I alle fall skal jeg innhente god kunnskap om hva som er forsvarlig og hvilke nærgrenser en bør overholde ved et evt møte.

  ketil

  SvarSlett
 2. Du er jaggu flink til å skrive, Bjarne! Tyder på at du var et godt publikum til denne opptredenen, som uten tvil var verdt å få med seg.

  Ingebjørg

  SvarSlett
 3. Takk for det.
  Ketil: Om det blir hekking neste år er vel ennå usikkert, men man vet jo aldri.
  Mitt skrekkscenario er at det skal komme en horde med mer eller mindre seriöse fotografer som bare MÅ ha et godt närbilde. Om du tenker på fuglenes beste og ikke å komme mest mulig innpå så blir det nok bra.

  SvarSlett