tirsdag 16. april 2019

Sjøkaptein


En rask serie klikkelyder. Bortsett det og bølgeskvulpet er det nesten stille, kun en svak summing fra den elektriske motoren som langsomt tar oss nærmere. Litt nærmere nå, en ny serie klikk, fuglene dykker etter mat og dermed en liten pause før det hele gjentar seg. Altså en vanlig dag på jobben.

Ærfugl med fisk og tangsalat
Her i vinter fikk jeg spørsmål fra Øyvind Zahl Arntzen om jeg kunne kjøre fotobåten. Jo, selvfølgelig kunne jeg prøve det, og det har jo vist seg å være en interessant oppgave. Mange gjester fra inn- og utland har booket seg inn for å komme nærmere innpå fuglelivet i Vadsø havn. Ønsket for de fleste er å komme tett innpå for å fotografere, mens noen bare er fuglekikkere kun vil oppleve.

Og det å gi gjestene en opplevelse er trivelig. De store stjernene er stellerand og praktærfugl men både havelle og ærfugl er fine fugler. Som oftest får alle det de vil ha og er gjerne storfornøyde etterpå, men natur er nå engang natur. Det hender at fuglene noen dager er mer sky enn andre, og mot slutten av sesongen fikk ikke alle gleden av å se praktærfugl. Likevel, alle forstår at fuglene gjør som de vil.

Praktærfugl.
Hannen vil alle ha bilde av, men hunnen er også fin

Å kjøre innpå fuglene helt til de skremmes bort er ikke aktuelt. Da forstyrrer vi for mye, og de blir bare skye og enda vanskeligere å komme innpå neste gang. Jeg sier at jeg forsøker å komme så nær innpå som mulig, men det er opp til fuglene å bestemme de siste metrene. Ved å nærme oss stille og langsomt kommer vi stort sett på hyggelig fotohold. Og enkelte ganger svømmer de helt inntil båten. Altfor nær til å fotografere, men morsomt er det.

Fordelen med en slik fotobåt er at vi oppsøker fuglene i deres omgivelser, og i sine daglige gjøremål. De sover, krangler litt, kurtiserer og spiser. Ofte kommer de opp med skjell, krabber og annet småsnacks de finner på havbunnen.

Havelle

Så denne vinteren har jeg fulgt livet i havna på ekstra nært hold, og truffet mange hyggelige mennesker. Velkommen igjen neste år.

Stellerand med tang hengende på nebbet
 
Prakrærfugl

Ærfugl, med et krabbemåltid
 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar