torsdag 26. januar 2012

Nordlys - og en liten presisering

De senere dager har det vært uvanlig mye omtale av nordlys og solstorm. Media har tydeligvis blitt mer og mer opptatt av dette de senere årene, akkurat som at de også er mere opptatt av vanlige stormer og vilt vær. For 10-15 år siden ville en solaktivitet som vi har hatt de siste dagene kanskje blitt en liten notis. Nå har det blitt slått stort opp, som en sensasjon nærmest. Årsaken er vel rett og slett at folk har blitt mer oppmerksom på nordlyset, og at det også har blitt populært å fotografere. Moderne kameraer har gjort det så enkelt at de fleste nå kan få til et ok nordlysbilde.


Nordlyset var fint det, jeg klager ikke, men jeg har nok opplevd det mer aktivt og mer fargerikt tidligere. Media måtte vel likevel i ettertid fortelle hvor fantastisk og uvanlig det var for å forsvare forhåndsomtalen. Her må jeg ta et lite forbehold; det var overskyet i Vadsøområdet flere av de "fantastiske" kveldene, men det som visstnok var den beste kvelden hadde vi likevel relativt klart vær.


Jeg ble jo også kontaktet for å uttale meg om nordlyset, og det var jo hyggelig. Det ble både radiointervju og en skriftlig sak som flere har sitert. Men her må jeg komme med en liten presisering for de som har lest sakene: Slik det er fremstilt så kan det se ut som jeg har uttalt at jeg stort sett bruker så lav iso som kameraet muliggjør. Det er ikke tilfellet. Jeg varierer, men når forholdene ligger til rette for det liker jeg lav iso for å få frem bevegelsen, dynamikken og mystikken i nordlyset. Det er ikke alltid at jeg helt ser poenget med noen frosne lysstriper på himmelen som enkelte sier at man MÅ få frem.


Alle bilder her er fra 24 januar. Det var kaldt og blåste friskt. Faktisk var det til tider en utfordring å få le nok slik at kameraet ikke ristet for mye i vinden. Men bilder ble de nå likevel.


Og en fin kveld var det nå tross alt.



6 kommentarer:

  1. Godt å høre at det ikke var SÅ sensasjonelt her jeg sitter inne og prøver å bli frisk.

    Mest begeistret for bilde 3 - en ordentlig forgrunn må til. Ellers har du vel ikke så rent få nordlysbilder som topper dette fra før.

    SvarSlett
  2. Nydelige nordlysbilder.
    Jeg er ikke helt enig med at det er så enkelt å få et ok bilde av nordlyset. Har en for lang lukker ser en stjernene som streker... For høy iso er ikke så fint. Men det er vel bare å øve seg... Vi har ikke så mye snø, så det er ikke så lett å fokusere i svarte natta heller.
    Det siste bildet var magisk synes jeg.
    Tusen takk for lærerikt innlegg.

    SvarSlett
  3. Takk for kommentarene!
    Hilda: NOen utfordringer er det selvfølgelig, men lettere enn det var før. Lær deg objektivet ditt og fokuser manuellt. Noen stjernespor er vel ikke så farlig.

    SvarSlett
  4. Enig med deg at det ikke var sensasjonelt bra, men det var godt over gjennomsnittlig.
    Kommer aldri til å glemme en natt i begynnelsen av 2011, da var det så rått nordlys at jeg fikk frysninger. Jeg begynte å tro på det man ble skremt med som barn, kjente at jeg ble litt redd for at nordlyset skulle komme og ta meg.
    Og det er mer i vente så ham KSH også får ett par bilder til skrytealbumet.

    SvarSlett
  5. Det er ikke bare nordlyset som skal til for å skape et godt nordlysbilde, fotografen er like viktig.
    Her er det vel ingen tvil om at mannen bak kameraet vet hva han holder på med. Flotte bilder!
    Men hvilken farge har egentlig nordlyset? Hva ser hva ser fotografens øyne og hva ser kameraets øye. Noen ganger gir minnebrikka et gult/gyllent lys, andre ganger en intens grønn farge med innslag av rødt. Kameraøyet registrerer også innslag av lilla på himmelen omkring. Og fotografen kan selvfølgelig gjøre sine endringer i et godt billedbehandlingsprogram. Så altså: Finnes det et fasitsvar om nordlysets farge?
    Magisk er det, uansett.
    Trond

    SvarSlett
  6. Fasitsvar på fargen finnes nok, men det vil ikke være nøyaktig. ;)

    Grunnen til at jeg sier det er at nordlyset består av smale fargespekter som dannes av ulike grunnstoffer og energinivå. Fargene er helt spesifikke, men så kan de selvfølgelig også blandes sammen når vi oppfatter dem. Det vanligste er jo å se det grønnaktige nordlyset, men det kan også gå mere mot gult, noen ganger blir det rødt, blått og lilla har jeg også sett. Det røde er ofte noe svakere enn det grønne og kan kreve lengre eksponeringstider. Jeg tror ikke det er så lett og justere seg frem til andre farger enn de som var der i utgangspunktet. Grunnen er de smale spektrene. Altså var det ikke rødt tilstede så kan du ikke fake rødt i fotoshop. Men fargene kan selvsagt forsterkes.

    En ting er fargen på nordlyset, en annen omgivelsene. Ofte kan det være vel så viktig å stille fargebalansen ut fra hviket lys de har.

    SvarSlett