Nå om dagen er alt så mye kjedeligere. Allerede for over hundre år siden erklære kjente vitenskapsmenn at naturvitenskapen var død. Alt som var å oppdage i naturen nå var beskrevet. Kun noen utfyllende detaljer gjensto. Sånt småtteri som relativitetsteorien, kvantemekanikken, big bang, DNA-et osv. Det har altså ikke vært noe spesiellt å oppdage de siste hundre årene. Inntil en dag jeg tok meg en fjelltur. Det hendte idet jeg kom gående over en fjellrygg og da så jeg noe rart. Midt blandt alle de vanlige og kjedlige rypene, ørnene og jervene så jeg noe spennende og mystisk. Noe jeg ikke hadde sett før, og heller ingen andre før meg. Med fare for eget liv snek jeg meg langsomt nærmere og nærmere uten å bli oppdaget. Den satt der stille og fredelig og merket ikke engang klikket fra kameraet.
Etterhvert som jeg beveget meg ble den borte, men jeg skjønte at det var den legendariske fjellskarven jeg hadde sett. Nærmere bestemt stor viddefjellskarv (Phalacrocorax oaivivarri). Alle har trodd at den bare var en myte for å skremme turgåere i multetida. Å nei, nå er den dokumentert. Neste utgave av Cappelens fuglebok?
Søkki ta, snakk om å ha løkka med seg i fjellet! Jeg har bare hørt vage, mystiske ord om denne arten, og lignende bilder har jeg bare drømt om å få til... Et fabelaktig skue!
SvarSlett